Kips Bay Residence

A residential apartment renovation for a young couple, this project highlights VIRALINE’s ability to work with small spaces in a way that is efficient, functional, and attractive. Through a few simple moves, we modified the single open space to create distinct Dining,Sleeping, Living, and Working areas. Not intended to be separate rooms, the spaces are open to one another and sized appropriately for each function. The central element in the composition is the walnut wood clad wall. The wall runs along the two sides of the bedroom creating a warm and intimate environment on one side and a functional dining room banquet on the other. The wall creates a canopy above the six-person dining table to define the space as well as conceal the electrical conduit mounted to the concrete slab ceiling. The banquet seat doubles as open storage for the bedroom.